(Her)financiering

Begeleiding bij het aantrekken van een overname­financiering

Begeleiding bij overnamefinanciering

Situatie

BBN komt na introductie in contact met een adviesbureau op het gebied van infrastructuur. De aandeelhouders zijn de laatste jaren uit elkaar gegroeid en hebben een verschillende toekomstvisie. Eén van de aandeelhouders heeft aangegeven zijn aandelenpakket (50%) te willen verkopen.

De aandeelhouder die wenst uit te stappen spreekt ook met andere partijen. Dit resulteert in een bod op 100% van de aandelen. In lijn met de aandeelhoudersovereenkomst krijgt de aandeelhouder die wenst aan te blijven de gelegenheid om het bod te matchen. Hierbij wordt de druk hoog opgevoerd en krijgt de aandeelhouder 30 dagen de tijd. Door de ontstane situatie is met spoed een overnamefinanciering nodig.

Aangezien de onderneming hard groeit is een werkkapitaalsfinanciering ook wenselijk.

Onze aanpak

De aandeelhouder heeft reeds contact gelegd en informatie gedeeld met zijn huisbank voor het verkrijgen van een overnamefinanciering alvorens BBN betrokken raakt. Dit loopt niet soepel en er is behoefte aan aanvullende informatie waaronder een prognose en een informatiememorandum.

BBN heeft geassisteerd bij het opstellen van een informatiememorandum en heeft samen met de directie een meerjarenprognose opgesteld. De huisbankier bleek erg terughoudend voor het verstrekken van een overnamefinanciering, ondanks het bewezen track-record en gezonde resultaten. 

BBN heeft haar netwerk aangeboord en heeft de kredietaanvraag neergelegd bij diverse andere banken en alternatieve financiers. Hieruit volgden diverse gesprekken waarbij BBN heeft ondersteund. Parallel ondersteunt BBN de ondernemer bij gesprekken met de aandeelhouder die zijn belang wenst te verkopen en de druk hoog opvoert.   

Resultaat

  • De huisbank wijst de kredietaanvraag af zonder logische inhoudelijke onderbouwing. Evenwel zijn er vier andere financiers bereid gevonden door BBN om de overnamefinanciering te verstrekken. 
  • Er is een financiering overeengekomen met één van de grote Nederlandse banken ter hoogte van de volledige overnamesom voor 50% van de aandelen. 
  • De bank verstrekt een aanvullende werkkapitaalsfinanciering om de groei te ondersteunen;
  • De “earn out” wordt meegefinancierd zodat aandeelhouders direct afscheid van elkaar kunnen nemen. Dit geeft direct rust en herstelt de focus.
  • Binnen een week rondt de bank het “client acceptatieproces” af en worden rekeningen geopend. De onderneming stapt vervolgens in zijn geheel over naar een nieuwe huisbank, inclusief betalingsverkeer. Net voor de kerst is alles rond.
“De huisbankier was erg terughoudend voor het verstrekken van een overnamefinanciering, ondanks het bewezen track-record en gezonde resultaten. BBN heeft met succes alternatieve financiering geregeld.”
Machiel van den Hoogen – consultant BBN

CONTACT

Wilt u weten wat onze specialisten voor u kunnen betekenen? Stuur een mailtje naar [email protected] of neem direct contact op met een van onze partners. Wij helpen u graag.